15.11.2018
Sdílet

Tvoříte si finanční rezervu? Zkuste to s námi

Tvoříte si finanční rezervu?
Finanční rezerva by dnes v každé rodině měla být samozřejmostí. V praxi se, ale ukazuje, že stále větší množství lidí žije s velmi omezenou nebo nulovou rezervou. V životě nás může zastihnout nečekaný vývoj událostí nebo neplánované výdaje. Ty pak v takovém případě mohou pěkně zkomplikovat život.

 

10 procent výdělku si odkládejte

Různé finanční instituce a společnosti nabízí různé druhy spořících programů. A existuje také zajímavé pravidlo 10 %. Metoda 10 % umožní komukoli, bez ohledu na výši jeho příjmu, postupně vytvářet finanční rezervu. Toto pravidlo je o tom, že se člověk naučí z každého příjmu odkládat 10 % přímo na spořící účet. Jednou z možností, je zadat si trvalý příkaz, který právě vydělané peníze odešle na spořící účet.
 
Každý úspěch začíná prvním krokem. Není tak důležitá výše vkladu, ale spíše jeho pravidelnost. Po určité době, se odkládání těchto peněz stane automatickým pravidlem a to je nejlepší cesta k finanční nezávislosti.

 

Udržujte si pořádek ve financích

Přestože všichni přesně víme, jaké jsou naše příjmy, tak málokdo má tak dobrý přehled o svých výdajích. Na internetu v dnešní době existuje mnoho bezplatných aplikací, díky kterým je možné mít perfektní přehled o každé koruně, která opustí naši peněženku. Navíc získáme neocenitelnou možnost analyzovat výdaje v jednotlivých ročních obdobích a konkrétních kategoriích, což pomůže při stanovení optimální výše finanční rezervy.

 

Pozor na lákadla – akce a slevy

Deset procent z každého příjmu, by mělo především sloužit jako rezerva pro případ nouze. Nenechte se zlákat výhodnými nabídkami či slevami, myslete na to, že mohou přijít nečekané výdaje a vy budete muset mít peníze odložené takzvaně bokem.
 
Úloha této finanční rezervy se může projevit až mnohem později. Když snížíte veškeré výdaje na minimum a přesto se vám nedaří vyrovnat a stabilizovat rozpočet. Pokud jste přece jen situací donuceni čerpat ze spořícího účtu, snažte se, co nejrychleji účet opět vyrovnat na původní částku.
 

Mám zájem o služby

Přihlašte se k našemu newsletteru a získáte nové informace ze světa financí.