Podívejte se, jak při spoření vyzrát na inflaci

Odkládat si každý měsíc poctivě 10 % příjmu bokem bohužel k efektivnímu spoření nestačí. Musíte totiž počítat s inflací, která postupně ukrajuje z hodnoty vašich peněz. Podívejte se, co inflaci způsobuje a jak se s ní vyrovnat.
 

Odkud se inflace bere?

Inflace bývá ekonomy definována jako snižování kupní síly peněz, případně nárůst celkové cenové hladiny v daném časovém období. Příčinou inflace je primárně růst peněžní zásoby (centrální banka „natiskne“ velké množství nových peněz), který je rychlejší než růst množství produktů v ekonomice. Děje se tak plánovaně, protože podle převažujícího názoru je nízká míra inflace (nepřesahující meziročně 3 %) pro ekonomiku žádoucí.
 
V praxi to pak znamená, že na co vám v roce 2000 stačila stokoruna, na to jste v roce 2016 potřebovali už 136 korun. Je tedy evidentní, že nechávat si peníze na horší časy „pod matrací“ nebo v prasátku se vám rozhodně nevyplatí. Při spoření tedy v první řadě myslete na to, aby vaše peníze neztrácely hodnotu, a úroky tak přinejmenším držely krok s inflací.

Jak uchovat hodnotu peněz
Než aby vaše peníze ležely ladem, a ztrácely tak každý rok svoji kupní sílu, je lepší je investovat do něčeho, co v průběhu času hodnotu neztratí nebo vám další peníze vydělá. Může jít třeba o vzdělání (knihy, kurzy a semináře), nový počítač a software nebo kvalitní nábytek.
 
Uložit ale úplně všechny svoje peníze do těchto věcí také není nejšťastnější řešení – mít k dispozici finanční polštář na stáří nebo pro případ nouze je rozhodně žádoucí, jen je potřeba vědět, jak na to. Dříve oblíbené spořicí účty už dlouhou dobu nejsou kvůli směšně nízkým úrokům optimálním způsobem pro hromadění rezervních prostředků. Je proto potřeba hledat jinde.
 
Oblíbenou možností je stavební spoření (vložit link na samostatný produkt), které díky státnímu příspěvku nabízí zajímavé zhodnocení s minimálními riziky. Pokud vám jde především o zajištění na stáří, vložte svoje přebytečné prostředky do některého z penzijních finančních produktů. Rizika jsou opět minimální a zhodnocení by mělo držet krok s inflací. Daní za jistotu je ovšem nižší likvidita vašich prostředků.
 
Další variantou jsou investice, zde ale nemáte nic jisté ani při velice konzervativně nastavené strategii. Přistoupit na určitou míru rizika je ale vždy lepší než se smířit s jistotou ztráty v důsledku inflace. Každopádně před tím, než se do investování vrhnete, kontaktujte odborníky. Ti vám pomohou zorientovat se a předejít tak začátečnickým chybám.
 
Pokud tedy chcete své plány konzultovat s profesionály a lépe se zorientovat ve světě financí, jsme tu pro vás. ZFP akademie vám nabízí možnosti finančního vzdělávání, díky kterým už nebudete mít těžkou hlavu kvůli penězům, získáte zdravé finanční návyky a naučíte se efektivně nakládat se svými prostředky.

Mám zájem o služby

Přihlašte se k našemu newsletteru a získáte nové informace ze světa financí.