Tři způsoby, jak se nejlépe zajistit na stáří

Státní důchod už rozhodně nepředstavuje takovou jistotu jako před 20 či 30 lety. Lidé, kteří jsou momentálně v produktivním věku, navíc mohou očekávat výrazně nižší penzi, než jakou pobírali jejich prarodiče. Nelze se tedy spoléhat na to, že se o vás stát na stará kolena postará. Naštěstí existuje několik dalších variant, jak si zajistit důstojné stáří. Ideální je pak kombinace všech tří následujících postupů.
 

Děti

Investice do potomků jako forma zajištění na stáří je stará jako lidstvo samo. V dnešní individualistické společnosti už jí sice řada lidí nepřikládá takový význam, ale demografický vývoj je neúprosný. Nárůst poměru důchodců vůči pracujícím pozvolna vede k mnohem větší zátěži sociálního systému a státnímu penzijnímu systému tak už pomalu dochází dech

Proto je určitě rozumné investovat do svých dětí, které pak najdou snadno uplatnění a vložené prostředky vám vrátí i s úroky. Pokud si je navíc dobře vychováte, poskytnou vám kromě materiální podpory i citovou oporu a teplo rodinného krbu. Peníze sice jsou důležité, ale zdaleka nejsou všechno.
 

Penzijní finanční produkty 

Způsobů, jak si odkládat bokem peníze na stáří, je celá řada. Zřejmě nejrozšířenějším je tzv. doplňkové penzijní spoření (dříve III. pilíř důchodového systému). Nejnižší možnou spořenou částkou je 100 Kč měsíčně, u částek přesahujících 300 Kč se pak připočítává státní příspěvek až do výše 230 Kč. Jedná se o poměrně konzervativní finanční produkt s nízkými riziky.

Další varianty spoření a zhodnocení financí nabízí prakticky všechny soukromé finanční instituce. Většinou se jedná o nějakou formu důchodového pojištění, které se od jiných finančních produktů liší nižší mírou rizika. Vybrat si z nich není lehké, ale výběr vám značně usnadní třeba návštěva některého z našich seminářů, kde se dozvíte, jak komplexně a efektivně spravovat svoje finance. 

Zajištění na stáří není radno podcenit, a i když si budete odkládat peníze bokem, ale na špatné místo, inflace vaše úspory znehodnotí a vy tak proděláte značnou částku. To platí i při minimální nebo špatné diverzifikaci vašeho investičního portfolia. Proto se při správě svých prostředků vždy raději obraťte na odborníky.
 

Hypotéka

Na rčení „můj dům, můj hrad“ je mnoho pravdy. Bydlet ve vlastním je důležitou životní jistotou. Zároveň patří investice do nemovitostí (i přes různý vývoj trhu) mezi ty méně rizikové, protože bydlení patří mezi základní lidské potřeby. Prostředky získané z pronájmu, případně prodeje vašeho bytu či domu, vám tak mohou poskytnout slušnou rentu, zaručující klidné stáří.

V současném stavu neustále se zdražujících nemovitostí i rostoucích úroků je ale vhodné podobnou investici důkladně probrat s odborníkem. Pokud si chcete být jistí, že jste svoji hypotéku získali za nejvýhodnějších podmínek, obraťte se na nás.

Téma jsme v tomto článku pouze nakousli, proto se k hypotékám i penzijnímu spoření ještě několikrát vrátíme a podíváme se na tyto produkty detailněji. A pokud vás zajímá svět financí nebo si prostě chcete udělat pořádek v penězích, navštivte náš seminář. Dozvíte se na něm, jak zkonsolidovat rozpočet domácnosti, a získáte konkrétní představu o tom, jak dosáhnout finanční nezávislosti.

Mám zájem o služby

Přihlašte se k našemu newsletteru a získáte nové informace ze světa financí.