Vyplatí se vzít si hypotéku, nebo platit nájem?

Ne každý má to štěstí bydlet ve vlastním bytě či domě. Výdaje na bydlení proto spolknou významnou část rozpočtu většiny domácností. Někdo platí nájem, další radši splácejí hypotéku. Co se vyplatí víc?

Na to bohužel neexistuje jednoduchá univerzální odpověď. Při kalkulaci výhodnosti jednotlivých způsobů bydlení je totiž třeba vzít v potaz celou řadu proměnných – časový horizont, aktuální ceny nemovitostí i výši úroků. Záleží i na prioritách. Hypotéka představuje trvalý závazek, kterého se budete jen těžko zbavovat, odměnou je ale vlastnictví nemovitosti. Bydlení v nájmu vám zase nedává příliš jistot, na druhou stranu ale máte mnohem větší flexibilitu a nemusíte investovat do rekonstrukcí.

 

Nájem je dobrým řešením pro nomády

Bydlení v nájmu dává smysl v případě, že se často stěhujete za prací nebo se neplánujete usadit v lokalitě, ve které momentálně pobýváte. Ceny nemovitostí ve větších městech pak činí hypotéku nedostupnou i pro řadu lidí s průměrnými příjmy. Pak je nájem nutností.

To, že nebydlíte ve svém, s sebou ale nese řadu rizik. Musíte počítat s tím, že majitel bude nájem pravidelně zdražovat nebo vám vypoví smlouvu a vy si budete muset hledat nové bydlení. Nemusíte sice platit opravy bytu, zároveň si jej ale nemůžete přestavět podle svých představ. Kvůli všem těmto důvodům se nájemní bydlení v tuzemsku netěší přílišné oblibě. Odlišná situace panuje v Německu nebo Rakousku, kde v nájmu bydlí přes 40 % obyvatel. Je to dáno zejména odlišnou sociální a bytovou politikou v těchto zemích.

 

Hypotéka vyjde dlouhodobě levněji

Zlí jazykové považují lpění Čechů na vlastním bydlení téměř za obsesi a je pravda, že hnát se za každou cenu do hypotéky nemusí být vždy racionální volbou. Právě nezodpovědné udělování hypoték vedlo ČNB k nedávnému zpřísnění podmínek pro žadatele. I tak je ale potřeba vše dobře promyslet – jakmile smlouvu jednou podepíšete, není lehké se z ní vyvázat. Při výběru vhodné hypotéky vše proberte s nezávislými odborníky, kteří vám pomohou vybrat nabídku nejlépe odpovídající vašim požadavkům i možnostem.

V dlouhodobém horizontu se ale hypotéka přece jen vyplatí víc. Podle údajů z roku 2017 vyšla hypotéka na byt o výměře 72 m2 v celostátním průměru o 2 500 korun levněji než měsíční nájem stejně velkého bytu. Průměrná úspora se pochopitelně liší podle konkrétního místa. Ve větších městech bývá menší než na maloměstech, ve všech případech je ale hypotéka stále levnější, a to i přes postupné zvyšování úroků ze strany ČNB.

Investice do vlastnictví bytu je navíc i dobrou cestou pro zajištění na stáří. Bydlení ve vlastním vás přijde levněji a byt můžete případně pronajmout a odstěhovat se do menšího levnějšího bytu nebo jej přenechat dětem.

Chcete mít přehled o dění na hypotečním trhu, rozumět penězům, a vykročit tak na cestu k finanční nezávislosti? Navštivte některý ze seminářů ZFP akademie. Během několika hodin získáte informace, které někteří sbírají celý život. 

Mám zájem o služby

Přihlašte se k našemu newsletteru a získáte nové informace ze světa financí.